Voor een succesvolle COVID-19-vaccinatiedistributie, moeten we meer doen om afval te verminderen en het vertrouwen opbouwen in de koude keten

(Advertorial)Nu er steeds nieuws komt over succesvolle COVID-19 vaccinproeven, krijgen mensen over de hele wereld hoop dat de dagen van lockdowns, social distancing en mondkapjes binnenkort voorbij zijn. Maar het optimisme dat we een einde kunnen maken aan deze pandemie wanneer een vaccin op de markt komt, wordt uitgedaagd door de extreme temperatuurgevoeligheid en variabiliteit van zowel ultrabevroren, bevroren als gekoelde formuleringen.

Distributie-uitdagingen die in het publieke domein (en achter gesloten deuren) worden besproken, leiden tot deze probleemstelling:

We moeten het COVID-19-vaccin zo snel mogelijk in massa verspreiden zonder de koude keten te doorbreken. Wat nog belangrijker is, wij (fabrikanten, distributeurs, overheidsfunctionarissen, zorgverleners, vaccinbeheerders, advocaten en ontvangers) moeten erop kunnen vertrouwen dat de juiste (variabele) temperatuur in de laatste mijl wordt gehandhaafd, zodat we zeker kunnen zijn op het moment van de inenting dat de dosis niet is aangetast door blootstelling aan hitte.

Dus hoewel de meeste gesprekken op dit moment gericht lijken op het ontleden van de logistieke complexiteit waarmee transporteurs van de vaccins en centrale distributiecentra worden geconfronteerd, maak ik me het meest zorgen over wat er in die laatste mijl gaat gebeuren - en dat zou jij ook moeten doen.

We weten dat temperatuurschommelingen kunnen optreden tijdens de verspreiding van het vaccin. Maar wat we echt moeten weten, is of ze het echt doen.

Terwijl vaccinfabrikanten, distributeurs, regeringsleiders en zelfs niet-gouvernementele organisaties (ngo's) nadenken over wat er nodig is om temperatuurgevoelige vaccins stabiel te houden tijdens het transport, moet er evenveel aandacht worden besteed hoe we voorkomen dat vaccins onnodig weggegooid worden. 
In ontwikkelde regio's, zoals Noord-Amerika, Europa en Australië, worden temperatuurloggers over het algemeen gebruikt om pallets en pakketten in de koude keten te bewaken. Temperatuurindicatoren op het flesje zijn niet vereist voor individuele vaccineenheden in gebieden, zoals in Afrika, Oost-Europa, India en andere delen van Azië. Dus mensen die COVID-19-vaccins hanteren nadat die grotere eenheden zijn afgebroken, afgeleverd en vervolgens verder verspreid voor opslag of gebruik, kunnen niet weten of het vaccin in gevaar is gebracht door blootstelling aan hitte.
Als je het mij vraagt, is dat het echte probleem dat moet worden aangepakt in de huidige COVID-19-vaccin distributiestrategie.
Als zelfs maar een enkele dosis "warm aanvoelt" of iemand denkt dat het "waarschijnlijk te lang heeft gezeten", dan is de kans zeer groot dat de flacon uit een overvloed aan voorzichtigheid zal worden weggegooid. Degenen die extreem risicomijdend zijn, kunnen zelfs besluiten om de hele batch weg te gooien, ervan uitgaande dat het mogelijk door hitte is aangetast. Onthoud dat het een bevoegde arts is die deze beslissingen neemt. Op veel plaatsen zullen uitsluitend vrijwilligers worden geworven en opgeleid om de vaccinatie-inspanningen van COVID-19 te ondersteunen. Mensen willen niet per ongeluk iemand injecteren met een vaccin dat mogelijk niet effectief is omdat het is blootgesteld aan potentieel schadelijke hitte tijdens transport en/of opslag.
Daarom moet ieder persoon die na productie en toediening een vaccinflesje aanraakt, kunnen bepalen of er vóór dat tijdstip blootstelling aan hitte heeft plaatsgevonden. Hier is hoe:

  • Wanneer een temperatuurlogger op het pallet- of pakket een afwijking aangeeft, moet iemand die grotere eenheid kunnen openbreken om te bevestigen of alle individuele eenheden zijn aangetast en uit de distributie moeten worden gehaald of dat alleen de bovenste laag te veel werd opgewarmd door directe hitteblootstelling tijdens laden en lossen. Dit is alleen mogelijk als er op elke individuele flacon een temperatuurindicator staat.
  • Aangezien het vaccin op de toedieningsplaats wordt gelost, moeten teams kunnen bevestigen of het droogijs en andere voorgestelde transportkoelingsmethoden hebben gewerkt of dat vervangende doses onmiddellijk moeten worden besteld om langdurige vertragingen bij de vaccinatie in de gemeenschap te voorkomen.
  • Wanneer het vaccin uit de opslagcontainers wordt gehaald, moet iedereen - van de locatieverantwoordelijke tot de vaccinbeheerder en zelfs de patiënt - met vertrouwen weten dat de koelketen bij elk contactpunt met succes werd gehandhaafd.

Als uiteindelijk de beslissing wordt genomen om sommige eenheden weg te gooien - wat neerkomt op financiële verspilling, een dubbele belasting van hulpbronnen en vertraging bij het bereiken van massale vaccinatie - dan kunnen we er op zijn minst zeker van zijn dat een dergelijke actie het resultaat was van een bevestigde hitteblootstelling en niet iemands ‘beste oordeel’.

De belangrijkste afhaalmogelijkheid

Als we onze beperkte middelen willen behouden en het vertrouwen van het publiek willen winnen in ons vermogen om de COVID-19-koelketen voor vaccins tot en met de laatste mijl te handhaven, dan moeten we ons ertoe verbinden om kleine, kosteneffectieve monitoren voor vaccinflacons op elke afzonderlijke injectieflacon te ontwikkelen.

Tony Cecchin, Vice President en General Manager, Zebra Global Supplies, en President van Temptime
 
Photo: Zebra

Recente nieuwsberichten

Nieuwe FluX 45 van Hubtex verplaatst zowel pallets als lange goederen

Met de FluX 45 introduceert Hubtex zijn nieuwe elektrische meerwegheftruck met contragewicht in het hefcapaciteitsbereik tot 4,5 ton.

De compacte 2-in-1 heftruck is als meerwegzijlader vooral geschikt wanneer de klant overwegend gepalletiseerde ladingen, maar geregeld ook lange lasten zijdelings moet verplaatsen. Typische toepassingsgebieden zijn bouwmarkten of productiebedrijven in de installatie- en machinebouw. “Voornamelijk worden daar conventionele heftrucks ingezet, die gepalletiseerde lasten optimaal kunnen verplaatsen en door hun goede rondomzicht en de rij-eigenschappen bij heftruckchauffeurs erg geliefd zijn. Als het daarentegen transport van lange lasten betreft, wordt het voor conventionele heftrucks problematisch”, klinkt het bij Hubtex. “Ze hebben brede gangen nodig en er ontstaat een verhoogd risico op ongevallen omdat het laadvlak van de lange goederen op de heftruck vaak te klein is of de lange goederen over hindernissen moeten worden getild.”

Containerterminal DP World voert spreidingstoeslag in tijdens piekuren

Om de beschikbare containercapaciteit in de haven optimaal te benutten, voert terminaluitbater DP World vanaf 20 mei 2024 een spreidingstoeslag in die vrachtwagenbezoeken tijdens de piekuren moet ontmoedigen. De maatregel moet voor een betere doorstroom op de terminal en minder files in en rond het Antwerpse havengebied zorgen.

Onderzoek van Getac en IDC toont aan dat robuuste apparaten het concurrentievermogen vergroten

Getac, producent van robuuste technologie, kondigt de bevindingen aan uit ‘Redefining Total Cost of Ownership: Rugged Technologies to Empower Industrial Operations’, de InfoBrief van IDC (International Data Corporation) die in samenwerking met Getac werd geproduceerd. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat robuuste apparaten het concurrentievermogen binnen industriële organisaties vergroten door activiteiten te stroomlijnen.

Alimerka verbetert efficiëntie en duurzaamheid supply chain met Cimcorp

Alimerka, een supermarktketen in Noord-Spanje die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, wou zijn logistieke operaties – voornamelijk in zijn fruitmagazijn – verbeteren. Om het gebruik van verpakkingsmateriaal te verminderen en de distributie efficiënter te maken, nam de retailer Cimcorp in de arm. De systeemintegrator integreerde er zijn geautomatiseerde oplossingen. Die aanpak is niet alleen goed voor het milieu doordat er minder afval wordt geproduceerd, maar optimaliseert ook de supply chain, waardoor deze flexibeler en efficiënter wordt.

Fleet managers moeten voorbereid zijn op einde van dieselmotor

In januari 2024 bereikte het Europees Parlement overeenstemming over nieuwe regels voor de CO2-uitstoot van zware bedrijfsvoertuigen. Die komen erop neer dat elektrische en waterstofmotoren tegen 2040 de dieselmotor in vrachtwagens en bussen vervangen. “Het is dan ook aan wagenparkbeheerders tijdig een elektrificatiestrategie uit te werken”, klinkt het gezamenlijk bij Webfleet en Eaton, twee bedrijven die ondersteuning bieden om op een gestructureerde manier over te schakelen van ICE-voertuigen naar EV’s.

Linde komt met nieuwe handpallettrucks en camerasysteem voor ATEX-zones

Linde stelt binnenkort zijn nieuwste innovaties op het vlak van explosiebeveiliging voor. Het gaat om drie compacte elektrische handpallettrucks die in ATEX-zones (ATmosphère EXplosible) kunnen worden ingezet. Ook het Reverse Assist Camera-veiligheidssysteem van Linde kan voortaan in ATEX-zones worden toegepast.

PepsiCo breidt chipsfabriek in Veurne uit met automatisch magazijn van Mecalux

De Belgische afdeling van PepsiCo, de multinational gespecialiseerd in voedingsmiddelen en dranken, gaat haar logistiek moderniseren met de bouw van een volledig geautomatiseerd magazijn. Het nieuwe automatische magazijn zal de fabriek in Veurne, een van de grootste chipsfabrieken in Europa, aanvullen. Daar zullen de twee miljoen zakken chips en snacks die dagelijks worden geproduceerd voor de merken Lay’s, Doritos, Bugles en Cheetos worden opgeslagen. Voor het automatische magazijn doet PepsiCo een beroep op de intralogistieke groep Mecalux die er zijn Automatische Pallet Shuttle-systeem zal installeren.

Altrea Logistics bouwt Chemical Hub Limburg samen met Belgian Resilience Fund, VR4TR en LRM

Internationale logistieke speler Altrea Logistics, met hoofdzetel in Pelt, verstevigt zijn positie als logistiek dienstverlener voor importeurs, producenten, handelaars en distributeurs van (gevaarlijke) hoogwaardige chemische vloeistoffen en droge stoffen. Mede gefinancierd door het Belgian Resilience Fund, VR4TR en de Limburgse investeringsmaatschappij LRM bouwt Altrea Logistics namelijk een nieuwe Chemical Logistics Hub in Meerhout. Volgens CEO Roel Smets is het meteen ook de enige site van de hoogste Seveso klasse in België die ook op hoog niveau BREEAM-gecertificeerd is en volledige klimaatneutraliteit nastreeft.

Mercitalia Logistics en Amazon verleggen samen transport van weg naar spoor

Mercitalia Logistics, een 100% dochteronderneming van de Italiaanse nationale spoorwegmaatschappij Ferrovie dello Stato Italiane (FS Italiane Group), blijft streven naar meer efficiëntie en minder CO2-uitstoot door gebruik te maken van het spoor. De logistiek dienstverlener heeft samen met Amazon een overeenkomst getekend om goederen te transporteren tussen de Amazon fulfilment centra in Duitsland en Italië. De nieuwe overeenkomst is erop gericht het internationale vrachtverkeer te verminderen, waardoor zowel de CO2-uitstoot als de congestie op de belangrijkste Europese wegen moet afnemen. Het project moet Amazon ook helpen de voorraadverwerking te optimaliseren, levertijden te verkorten en zo de klantervaring te verbeteren.

Dachser creëert nieuwe LCL-verbindingen tussen Rotterdam en Azië

De lucht- en zeevrachtdivisie van Dachser in de Benelux breidt zijn diensten uit met nieuwe LCL-verbindingen met vaste vertrektijden tussen de haven van Rotterdam en diverse havens in Azië.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.