Lees Ook

Hoe breng je duurzaam ondernemen in de praktijk?

De Kringwinkel Antwerpen creëert waarde voor ondernemingen

Hoe breng je duurzaam ondernemen in de praktijk?
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo): voor een groeiend aantal bedrijven is het een belangrijke bekommernis. Maar hoe breng je dat in de praktijk? Samenwerken met partners die zelf hoog scoren op duurzaam ondernemen levert een verrassende win-winsituatie op. Een goed voorbeeld is de Kringwinkel Antwerpen.
De Kringwinkel Antwerpen mag je gerust een stevige kmo noemen. Het bedrijf telt acht vestigingen en stelt ruim 400 mensen te werk. Louise Vrints, marketing- en communicatieverantwoordelijke: “De hoofdvestiging bevindt zich in Merksem, waar alle producten en materialen binnenkomen. Er werken zo’n 300 mensen. Daarnaast hebben we acht Kringwinkels in de Antwerpse regio en de Kilomeet, een overstockwinkel in Deurne.”

Duurzame partner voor bedrijven

Velen kennen de Kringwinkels als de ideale bestemming voor spullen die je niet meer kan gebruiken. Maar de Kringwinkel Antwerpen richt zich ook tot bedrijven, instellingen en organisaties. Louise Vrints: “Voorbeelden zijn er volop. Onze inboedelservice doet het uitstekend bij bedrijven. We maken op aanvraag bedrijfspanden leeg en zoeken een nieuwe bestemming voor wat nog bruikbaar is. Bankkantoren, hotelkamers, ziekenhuisvleugels: we ontruimen ze snel en efficiënt en zorgen ervoor dat herbruikbare materialen niet verloren gaan.”

Hergebruik als core business

Hergebruik van producten en materialen is de core business van de Kringwinkel Antwerpen. Wie het recyclagecentrum in Merksem bezoekt, ziet hoe efficiënt het bedrijf werkt. Dat professionalisme wordt sterk geapprecieerd door klanten als elektroretailer Vanden Borre. Kristien Pollers, legal affairs director bij Vanden Borre: “De oude toestellen die klanten bij ons inruilen, worden door de Kringwinkel Antwerpen opgehaald en gesorteerd. Onze samenwerking ondersteunt het streven van Vanden Borre om apparaten die nog bruikbaar zijn een tweede leven te geven. Dankzij de mensen van de Kringwinkel Antwerpen kunnen we ook perfect voldoen aan de Recupel-normen.”

De Kringwinkel Antwerpen neemt Vanden Borre heel wat werk uit handen. Kristien Pollers: “Zij halen de gebruikte toestellen op in een aantal winkels in de Antwerpse regio en in ons distributiecentrum in Wommelgem. In het recyclagecentrum in Merksem worden de toestellen die nog bruikbaar zijn eruit gehaald.” Louise Vrints: “We repareren die apparaten niet alleen, maar testen ze ook uit. We draaien bijvoorbeeld effectief een wasbeurt voor we een gereviseerde wasmachine te koop aanbieden.”

“Een onderneming die samenwerkt met een maatwerkbedrijf brengt duurzaam ondernemen in de praktijk en krijgt er veel waarde voor terug."

 

Duurzaam ondernemen

Vanden Borre hecht veel belang aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Kristien Pollers: “Onze samenwerking met de Kringwinkel Antwerpen kadert daarin. We hebben veel respect voor wat ze willen bereiken en hebben bewust voor hen gekozen.” Als het om duurzaam en sociaal ondernemen gaat, heeft de Kringwinkel Antwerpen meerdere troeven te bieden. Louise Vrints: “Hergebruik van materialen is essentieel voor al wie zorgzaam met onze planeet wil omgaan. Even belangrijk is het feit dat we als maatwerkbedrijf mensen tewerkstellen die het moeilijk zouden hebben in de reguliere economie.”

Het groeiend belang van duurzaam ondernemen brengt met zich mee dat aantoonbare inzet op dat vlak kan meespelen bij het binnenhalen van een opdracht of een contract. Steeds vaker is duurzaam ondernemen bij aanbestedingen of offertevragen een van de criteria waarop een bedrijf dat meedingt wordt beoordeeld. Een onderneming die een partnership aangaat met een maatwerkbedrijf, maakt meer kans op een hoge score – en dus ook op de opdracht of het contract.

Creatief met hergebruikte materialen

Een ander project dat ondernemingen helpt om bewuster om te gaan met materialen is De Collectie. Louise Vrints: “Samen met vijf Antwerpse non-profitorganisaties willen we lokale reststromen van textiel in Antwerpen houden door het zoveel mogelijk lokaal en sociaal te verwerken. We verzamelen gebruikt textiel en verkopen het aan bedrijven, instellingen of organisaties die er een nieuwe bestemming voor bedenken. Er zijn al ondernemingen die het textiel willen hergebruiken als grondstof voor isolatiemateriaal.”

De Kringwinkel Antwerpen gaat met veel ondernemingszin en creativiteit om met zijn core business. In samenwerking met het ontwerperscollectief Onbetaalbaar drukte het maatwerkbedrijf zijn stempel op StartupVillage, de broedplek van de stad Antwerpen voor startende ondernemers. De Kringwinkel Antwerpen zorgde voor de inrichting van de lounges, de vergaderzalen en de gemeenschappelijke ruimtes. Onbetaalbaar ontwierp de meubelen op basis van gebruikte materialen van de Kringwinkel Antwerpen. Voor de uitvoering werd de hulp van maatwerkbedrijven als Levanto en Kunnig ingeroepen.

Maatwerkbedrijven en maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo): 5 voordelen

·      samenwerking brengt duurzaam ondernemen in de praktijk
·      grotere kans op succes bij aanbestedingen en offertevragen
·      betrouwbare partner op lange termijn
·      scherp geprijsde oplossingen op maat van uw bedrijf
·      professionele service en aangepaste infrastructuur

In de stad Antwerpen zijn 12 maatwerkbedrijven gevestigd. Samen bieden ze een ruime dienstverlening aan, van logistieke versterking, verpakking, assemblage, productie, bouw en renovatie tot schoonmaak, groenverzorging, recyclage, fietsbeheer en horeca.

Ontdek het aanbod op http://www.ondernemeninantwerpen.be/maatwerkbedrijven of contacteer Gina Verbeeck, expert werk en sociale economie gina.verbeeck@stad.antwerpen.be, tel. 32 3 338 21 14

 
Lees Ook
X