Lees Ook

Hoe houd je arbeidsintensieve logistiek in België?

Antwerps maatwerkbedrijf stelt cocktailkits samen voor de hele wereld

Hoe houd je arbeidsintensieve logistiek in België?
Je hebt een product dat handmatig moet worden samengesteld. Uitwijken naar lagelonenlanden is niet evident, omdat je product aan tal van specifieke vereisten moet voldoen. Waar kan je daarvoor dan terecht? Maatwerk­bedrijven in eigen land bieden de oplossing.
Gategroup is een leidende onderneming in catering voor luchtvaartmaatschappijen. Het bedrijf is wereldwijd actief en levert voeding en drank aan zo’n 200 luchtvaart­maatschappijen. Hoe komt zo’n onderneming terecht bij een Antwerps maatwerkbedrijf? Luc Schuit, verantwoordelijk voor de sales en marketing bij Arop: “We werden gecontacteerd door productontwikkelaars die samenwerken met Gategroup. Ze hadden een gloednieuw concept voor de luchtvaart bedacht en wilden weten hoe het op een haalbare manier geproduceerd kon worden.”

Partner bij innovatieve ontwikkelingen

Luchtvaartmaatschappijen zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om de catering tijdens de vlucht te verzorgen. Luc Vanagt, bedenker van het MiniBarBox-concept: “Cocktails maken is voor de crew in een vliegtuig niet haalbaar. Wat als we de passagiers een aantrekkelijk doosje geven waarin ze alle ingrediënten voor een zelfgemaakte cocktail vinden? Dan combineer je het plezier van het maken met het genot van het drankje zelf. Op die manier creëren we een bijzonder genietmoment aan boord.”

Op zoek naar een bedrijf dat de cocktailkits kon samenstellen, belandde MiniBarBox bij Arop. Luc Vanagt: “Als je iets nieuws wil realiseren, heb je partners nodig. Arop is onze belangrijkste partner in dit project. De luchtvaart is een cyclische industrie waarin de vraag op bepaalde momenten behoorlijk kan pieken. Arop is in staat om heel snel op die vraag te reageren. Ze staan ook sterk in de hele logistieke keten, van verpakking tot assemblage, en denken graag met ons mee. Arop begrijpt de business en investeert op het juiste moment.”

Foutloos kits samenstellen

Luc Schuit: “De kits perfect samenstellen was voor ons geen probleem. We zijn BRC-gecertifieerd, wat betekent dat we voeding en drank mogen verpakken. Maar de veiligheidsnormen die de luchtvaart stelt, zijn bijzonder streng. We hebben ons bedrijf daaraan aangepast en mogen nu wereldwijd voor luchtvaart­maatschappijen werken. Tegenover de aanzienlijke investeringen die we zelf hebben gedaan, staat een contract voor een samenwerking op de lange termijn.”


“Dat we als maatwerkbedrijf voldoen aan de strenge normen van de internationale luchtvaart, toont aan hoe professioneel Arop werkt.”


 
Luc Vanagt: “De eisen van de luchtvaart zijn echt niet min. Arop heeft goed begrepen dat een maatwerkbedrijf zich moet aanpassen aan de noden. We zijn samen gegroeid in dit verhaal. Naast het ondernemerschap en alles wat daarbij hoort, is ook het sociale aspect van belang: we participeren en doen iets voor de gemeenschap. Het management van Gategroup reageert daar heel positief op.”

Alternatief voor lageloonlanden

Dat het kostenplaatje moet kloppen, is voor Luc Schuit een evidentie. “Voor een aantal jobs zijn we als maatwerkbedrijf een goed alternatief voor lageloonlanden. Bij opdrachten voor de luchtvaart geldt dat nog meer. België biedt stabiliteit en dat is een belangrijk gegeven. Er is er ook het aspect wetgeving. Je werkt met alcohol, je moet langs de douane en er moeten accijnzen worden betaald. Alles moet perfect kloppen. Als je lokaal produceert, kan je de nodige controles ter plekke uitvoeren. Bovendien bespaar je sterk op je transportkosten.” Luc Vanagt: “Een opdracht als deze is werk voor specialisten. Dat kan je niet zomaar elders in de wereld laten uitvoeren.”

Arop assembleert voor MiniBarBox en Gategroup de complete set van vier MiniBarBox-cocktails. Luc Vanagt: “De producten die Arop in België assembleert, worden over de hele wereld gedistribueerd en door de consument gekocht.” Luc Schuit: “MiniBarBox werd door Frontier Magazine in Cannes bekroond tot Best Inflight Product of the Year. Arop kreeg daarbij een vermelding als samensteller van de kits. Die bekroning maakte onze mensen bijzonder trots op wat we hebben verwezenlijkt.”

Maatwerkbedrijven en lokale logistieke verwerking: 5 voordelen

·      uitwijken naar lageloonlanden is niet nodig
·      internationale transportkosten vallen weg
·      compliance kan makkelijk lokaal worden gecontroleerd
·      professionele service en flexibele organisatie
·      aangepaste infrastructuur en strenge kwaliteitscontrole
 
In de stad Antwerpen zijn 12 maatwerkbedrijven gevestigd. Samen bieden ze een ruime dienstverlening aan, van logistieke versterking, verpakking, assemblage, productie, bouw en renovatie tot schoonmaak, groenverzorging, recyclage, fietsbeheer en horeca.

Ontdek het aanbod op www.ondernemeninantwerpen.be/maatwerkbedrijven of contacteer
Gina Verbeeck, expert werk en sociale economie | gina.verbeeck@stad.antwerpen.be | tel 32 3 338 21 14
Lees Ook
X