Lees Ook

Van start-up tot succesvolle online retailer

Van start-up tot succesvolle online retailer
Grossostheim, maart 2018. Het opmerkelijke e-commerceverhaal van de Duitse kledingretailer Publikat duurt verder. Publikat ligt in de buurt van Frankfurt. Ideaal gelegen voor online verkoop. In deze regio is de koopwaar van Publikat enorm populair: graffiti-accessoires, sneakers, outdoor-kledij en mode-artikelen van verschillende bekende merken. In 1999 was Publikat nog een start-up gespecialiseerd in de verkoop van streetwear. Nu is het een belangrijke online retailer van Adidas in Duitsland. Die artikelen gaan de wereld rond … nadat ze worden geplukt uit de schappen van BITO-verdiepssystemen.

Modulaire BITO-legbordsystemen kan je beetje bij beetje uitbreiden

Klein begonnen, een investering hoeft niet per se meteen duur te zijn. Dit leert ons het verhaal van Publikat. 1999, een garage in de buurt van Frankfurt am Main. Publikat ziet het licht, liefhebbers van graffitiboeken en streetart lopen de garagedeur plat. De oprichters zijn ondernemers met pit. Al snel nemen ze sneakers en fashion-artikelen op in hun assortiment. Ze begrijpen heel vroeg dat online-verkoop de toekomst is. Met eerst nog de shop stylefile.de, en sinds 2014 ook de toonaangevende outdoorspecialist bigtree.de. De markt van Publikat groeit snel: van de regio van Frankfurt tot heel Duitsland, van heel Europa tot de hele wereld. Een hele uitdaging om zo’n evolutie logistiek op te volgen.
Publikat verhuisde dan ook naar een groter logistiek centrum: het voormalige sorteercentrum van Nintendo in het dorp Grossostheim. Directeur Logistiek Florian Herr vertelt: “We wilden de halcapaciteiten van de nieuwe locatie optimaal benutten. Tijdens de aanpassingswerken mochten ook onze orders niet in het gedrang komen. We behandelen er gemiddeld tussen 3000 en 5000 per dag. Op wie deden we dan een beroep om de nieuwe hallen in te richten? BITO. Zij zijn al jaren een betrouwbare partner."

Flexibiliteit troef bij snelgroeiende e-commerce in een bestaand magazijn

Het oude Nintendo-gebouw – en dus het huidige logistieke gebouw van Publikat - bestaat uit verschillende aangrenzende hallen, die met elkaar verbonden zijn. In totaal ongeveer 14.000 m² vloeroppervlakte, waarbij elke hal 1600 m² ruimte biedt. Daar liggen zo’n 100.000 artikelen opgeslagen. Allemaal goederen met hoge kwaliteitseisen, die zo snel mogelijk aan de klant moeten bezorgd worden. Bovendien verloopt de verkoop van mode-artikelen nooit gelijkmatig. Voor vele producten zijn er dal- en piekfases. Ook daarin moest BITO voor zijn klant een oplossing aanreiken.

Het BITO-meerverdiepssysteem: modulaire investering en snel aanpasbaar

Publikat koos in de nieuwe opslaghallen voor het BITO-meerverdiepssysteem. Waarom? Om het volume van het bestaande logistieke gebouw te optimaliseren én op de verwachte groei te anticiperen. BITO-meerverdiepssystemen kunnen bij behoefte worden uitgebreid zodat je ook de investering spreiden. BITO is bijna 60 jaar actief en een solvabele garantie dat ook in de toekomst de legbordsystemen kunnen worden aangekocht. Publikat kon in twee magazijnen tot drie verdiepingen hoog gaan. Zo creëerde BITO er meer dan 6.000 m² opslagruimte. In de andere hallen van het logistieke gebouw gebruikt Publikat de legborden van BITO op gelijkvloers niveau, of plukken de pickers uit pallets.
De twee hallen waar Publikat het meerverdiepssysteem van BITO introduceerde, zijn verbonden door een gangpad van 2,5 m breed. Dat pad vormt de hoofdslagader voor de goederenontvangst en -afgifte. In het gangpad kunnen twee handpallettrucks eenvoudig over elkaar worden geschoven. Een constructie op basis van BITO-componenten voor palletrekken zorgt er voor een hoge stabiliteit.

Orderpicken uit het handige BITO-stellingsysteem

De drie verdiepingen van het BITO-meerverdiepssysteem zijn uitgerust met BITO modulaire legbordsystemen. De looppaden tussen de legbordstellingen bieden voldoende ruimte om goederen ergonomisch te plaatsen en te picken. Magazijniers kunnen elk legbord aan beide zijden bedienen. Wanneer uw assortiment verandert, kunt u de afstand tussen de legborden in een handomdraai in stappen van 25 mm aanpassen.
De diepte van de schappen verschilt naargelang het product: 30 cm diep, zodat twee schoenendoos na elkaar passen. Of 60 cm diep om twee dozen kledij op te slaan. BITO-rekken kan je gemakkelijk individueel aanpassen en opnieuw opbouwen. Afzonderlijke schappen hang je zonder problemen op. Het voordeel? Je past je snel aan nieuwe werkomstandigheden aan. Het BITO-stellingsysteem heeft ook geen scherpe hoeken en randen. Handig bij gevoelige materialen, zoals kleding en textiel!

Citaat
“Ons nieuwe logistieke gebouw tekenden we uit samen met het BITO-team. Zij stonden ons bij van bij het begin. Het team nam ook onze ideeën en suggesties over. Ze ondersteunden en realiseerden de oplossingen die voor ons ideaal bleken. Al onze eisen - en de deadlines – kwamen ze probleemloos tegemoet. Nochtans was de timing zeer krap. We zijn dan ook blij dat BITO zo’n efficiënte partner is.”
Florian Herr,
Logistiek Manager Publikat
 Onderwerp: Warehouse Equipment   Bedrijven: Bito Systems NV 
Lees Ook
X