Lees Ook

Automatisering met oog voor flexibiliteit en schaalbaarheid

Hoe Vanderlande inspeelt op de omnichannelevolutie

Automatisering met oog voor flexibiliteit en schaalbaarheid
Met ‘Evolutions’ introduceert Vanderlande een nieuwe generatie schaalbare oplossingen die moeten beantwoorden aan uitdagende omnichannelomgevingen. Onder de innovaties vinden we Smart Item Robotics (SIR), Fastpick en Airpick. Tekst en uitleg bij de oplossingen krijgen we van Ruben Jakobs, gobal executive sales director - Warehousing & Parcel bij Vanderlande.
 
De groeiende uitdagingen voor het magazijn zijn uiteraard ook de Nederlandse material handling leverancier Vanderlande niet ontgaan. Om te beginnen is er de druk om de operationele kosten binnen de perken te houden. Verder worden bedrijven geconfronteerd met steeds kortere leadtimes. Daarom moeten ze orders en SKU’s (stock keeping units) op een flexibele manier kunnen behandelen. Zeker als een bedrijf zowel online orders als winkelbeleveringen vanuit dezelfde systemen wil verwerken, is de inzet van geavanceerde technologie een must.
Ruben Jakobs: “Op die evoluties willen wij inspelen met oplossingen die in de eerste plaats flexibel, schaalbaar en gebruikersvriendelijk zijn. We zijn ervan overtuigd dat dit de belangrijkste behoeftes van vandaag en zeker ook van morgen zijn. Met Evolutions richten we ons vooral op de mode, levensmiddelen en handelsgoederen in het algemeen. Tegelijk willen we daarmee een oplossing bieden voor markten die onder een gebrek aan arbeidskrachten lijden.”
 

Van Fastpick en Adapto tot Airpick

Een belangrijk onderdeel van Evolutions is de Fastpick. Dat is een goods-to-person order fulfilment systeem dat gebruikmaakt van Adapto-shuttles om producten op te slaan en naar de werkstations te transporteren. Het systeem past perfect binnen Vanderlandes visie op schaalbare systemen aangezien shuttles – en als daar ruimte voor is ook rekken – hier gemakkelijk kunnen worden bijgeplaatst.

Recent stelde Vanderlande de nieuwste versie van zijn 3D AS/RS-shuttlesysteem Adapto voor. “Typisch voor de shuttles van deze Adapto is dat ze acht wielen hebben”, vertelt Ruben Jakobs. “Daardoor kunnen ze niet enkel binnen de gang bewegen, maar ook van gang wisselen om productbakken direct naar het juiste werkstation te brengen, zodat sorteerloops niet meer nodig zijn.
Dat maakt de flexibiliteit van het systeem nog groter. De shuttle brengt de bakken vervolgens naar de lift, die de bakken overneemt en naar de werkstations beneden loodst. Door de nieuwe structuur van de Adapto kunnen er ook meer types ladingdragers behandeld worden. Met een dubbel platform is het bovendien mogelijk via het liftsysteem bakken te sorteren en te sequentiëren en die zo als minibuffer te gebruiken. Verder kun je aan het systeem nu ook dubbele opslaglocaties toevoegen voor een nog hogere opslagdensiteit. Een andere troef is dat we niet met dure powerbars werken om de shuttles hun energie te geven, maar wel met ingebouwde accu’s. Op die manier laden de shuttles telkens heel kort op als ze voorbij de oplaadpunten in het systeem komen. De lithium titanium-batterij van de shuttles gaat bovendien erg lang mee: vijf jaar over twee shifts is geen uitzondering.”

De Airpick richt zich in eerste instantie op de modesector, maar is door het ontwerp van de pocket ook een zeer geschikte oplossing binnen de algemene handelsgoederensystemen. Deze oplossing combineert een efficiënte handmatige picking met een gestroomlijnde automatische sortering en buffering van de individuele orders. Dat gebeurt via de pocket sorter Airtrax, die een brede waaier aan producten kan transporteren. De pocket sorter is een erg schaalbaar en open systeem.
R. Jakobs: “We merken dat de populariteit van dergelijke systemen dankzij hun grote flexibiliteit snel stijgt. Zo heeft ook Zalando in Zweden zijn eerste pocketsorter-systeem op basis van Airtrax pocket geïmplementeerd.”

Bij de ontwikkeling van de Evolutions-oplossingen wordt veel aandacht aan de gebruikerservaring besteed. “We vinden het belangrijk dat systemen uitnodigen en simpel zijn om ermee te werken. In feite moet je in een tiental minuten kunnen uitleggen hoe een systeem werkt”, aldus Ruben Jakobs. “Zeker in sectoren waar je veel tijdelijke arbeidskrachten en anderstaligen over de vloer krijgt, is het cruciaal om systemen zo gebruikersvriendelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken.”
 

SIR, de collaboratieve robot

Daarnaast laat Vanderlande ook de trend naar de inzet van robots niet links liggen. Bewijs daarvan is SIR (Smart Item Robotics). Deze automatische pickoplossing is gebaseerd op een collaboratieve robot – of cobot – die met mensen kan samenwerken. Een voordeel is dat hij in staat is verschillende producten te behandelen zonder SKU-teaching. Camera’s vanuit verschillende perspectieven helpen hem daarbij. De robot kan zowel producten van een voorraadbak in een orderbak leggen als van een voorraadbak op een sorter.
R. Jakobs: “Zo’n cobot kan ongeveer 650 picks per uur verzamelen, wat vergelijkbaar is met een mens. Vorig jaar hebben we hem voor het eerst voorgesteld en intussen lopen de eerste pilootprojecten. Zo hebben we bij Würth de cobots in een bin-to-bin-context geïnstalleerd. Dergelijke robots zijn ideaal om in dezelfde ruimte als mensen te werken. Het voordeel is dat zo’n robot weinig risico’s met zich meebrengt. Hij is ook eenvoudig op bestaande werkstations te plaatsen, zodat er bij brownfield applicaties geen verregaande wijzigingen hoeven te gebeuren. Elk kwartaal brengen we bovendien een nieuwe release uit, zodat bedrijven gegarandeerd mee zijn met de laatste evoluties op het vlak van snelheid en accuraatheid. Ook voor Würth was dat een belangrijk aspect. We merken in elk geval dat steeds meer klanten open staan voor dergelijke innovatieve oplossingen, zeker in het kader van de huidige krapte op de arbeidsmarkt.”

Tot slot benadrukt Vanderlande de waarde van de ingebedde Vision-software, die continu verder wordt ontwikkeld. Deze software-intelligentie connecteert en orkestreert als centraal platform alle uitrusting, robotica, mensen en processen in het magazijn. Vision bestaat uit verschillende modules, die allemaal ontworpen zijn rond een specifieke stap in het proces. De software omvat voorgeconfigureerde, industriespecifieke pakketten voor e-commerce en omnichannelbedrijven. De software kan eenvoudig binnen een cloudgebaseerd platform worden geïmplementeerd, zelfs over verschillende sites heen. Op die manier blijft zelfs binnen steeds complexer wordende operaties een goed zicht gegarandeerd.
 
X