Lees Ook

Hoe Hana - en Ctac - Soudal hielpen hun bedrijf futureproof te maken

Hoe Hana - en Ctac - Soudal hielpen hun bedrijf futureproof te maken
De Soudal-groep is een mondiale marktleider in voegkitten, PU-schuimen en lijmen. Wat is het geheim achter tientallen jaren succes? Innovatie zit al ruim 50 jaar in hun DNA – en in de snel veranderende wereld van vandaag is R&D belangrijker dan ooit. SAP is sinds 2013 het innovatiemiddel van Soudal op het gebied van IT. Om de bedrijfsactiviteiten te versimpelen en slimmer en betrouwbaarder te maken, heeft Soudal met de hulp van Ctac de bestaande database vervangen met een HANA-database.

Durven, doen en doorzetten

Dromen, denken, durven, doen en doorzetten: dit is het motto van Vic Swerts, oprichter en directeur van Soudal sinds 1966. Ook op het gebied van IT gebruikt het bedrijf deze inspirerende woorden als leidraad. “We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om slimmer te werken en bij te blijven met nieuwe technologieën. Dat is onze filosofie”, zegt Danny Verstraelen, CIO bij Soudal. Sinds 2013 heeft Soudal het ERP-platform van SAP uitgerold over alle locaties in de wereld. “De SAP Business Suite zorgt momenteel in 25 Soudal-vestigingen voor een gestroomlijnde bedrijfsvoering. Het doel is in 2025 alle 64 vestigingen op SAP te laten draaien”. 2025 Is ook het jaar waarin SAP stopt met het bieden van onderhoud en ondersteuning voor de bestaande SAP Business Suite. Soudal is al in 2017 begonnen met de voorbereiding op deze overstap. Door hun database te vervangen met de HANA-database leggen ze een stevige basis voor een soepele transitie naar SAP S/4 HANA.

Betere prestaties ter ondersteuning van groei

“Soudal groeit en breidt uit. Dit houdt in dat we met een grote toename aan systemen, applicaties en data te maken hebben, in steeds meer locaties en met steeds meer gebruikers”, legt Danny uit. “Daarnaast wordt realtime data en de mogelijkheid dit snel te verwerken en te analyseren, steeds belangrijker voor onze organisatie. Het is simpelweg noodzaak om snel beslissingen te kunnen maken, waarmee Soudal kan blijven groeien en overleven in de competitieve digitale markt van vandaag. Het snel vangen, verwerken en analyseren van data vereist een krachtig platform. Wij maakten ons zorgen of onze toenmalige database het nog veel langer aan zou kunnen.”

Hoge beschikbaarheid en herstel na noodgevallen

Danny en zijn team wisten echter dat het hebben van een zeer betrouwbare databaseoplossing die 100% uptime garandeert nog belangrijker was. “SAP is cruciaal voor onze bedrijfsactiviteiten. Uitval betekent dat we onze producten niet meer kunnen leveren of produceren. Aangezien dit een ramp zou zijn voor de bedrijfscontinuïteit, kunnen we het ons niet veroorloven risico’s te nemen wat betreft de beschikbaarheid van systemen. SAP stelde voor om onze database te vervangen met SAP HANA en daarmee onze bedrijfsprocessen te versnellen en te beschermen. Dit hebben we gedaan.”

Vertrouwde partner op lange termijn

Database-migratie is niet iets waar je lichtzinnig over moet denken. Danny wist dat Soudal niet de expertise en middelen in huis had om dit project uit te voeren. Het team riep daarom de hulp van Ctac in, de lange termijn partner voor SAP-implementaties. “We zijn altijd erg tevreden geweest over onze samenwerking met Ctac. Ze weten waar ze het over hebben als het aankomt op technologie. Tegelijkertijd snappen ze onze business door en door. Dit maakt ze de ideale partner om mee te sparren over zowel de business als IT. Daar komt bij dat we op dezelfde golflengte zitten. Ik ben groot fan van hun nuchtere en klantgerichte manier van werken.” Om voor een soepele transitie naar de HANA-database te zorgen, heeft Ctac een bewezen projectmethodiek ingezet. De gefaseerde aanpak helpt bij een probleemloze go-live, precies op schema. 

Snel, sneller, snelst

Heeft de nieuwe database de voordelen opgeleverd die Soudal had verwacht? Danny Verstraelen zegt van wel. Aangezien de HANA-database alle data opslaat in het geheugen en niet langer alles eerst van de server hoeft te laden, is echte high-performance dataverwerking een feit. “We hebben inderdaad sneller toegang tot de data”, bevestigt Danny. “Dit helpt ons veel efficiënter te werken. Onze accounting en sales teams geven bijvoorbeeld aan dat ze factuurgegevens, openstaande bestellingen en verkooporders drie keer sneller kunnen ophalen dan voorheen. Daarnaast hebben we met SAP HANA volledige peace of mind: bij een incident of systeemuitval neemt het stand-by systeem het over. Zo hebben we 24/7 uptime.” 

Solide fundering

Tijdens de migratie naar de SAP HANA-database, heeft Ctac ook de SAP Business Suite ECC6.0 geüpgraded naar het Enhancement Pack 7. “Met de migratie naar de HANA-database en de update konden we gemakkelijk een reeks nieuwe functies voor onder andere accounting, controlling, logistiek activeren. Dit geeft ons een extra efficiency boost.” “We zijn ontzettend tevreden over zowel het nieuwe platform als de samenwerking met Ctac. We hebben onze samenwerking met Ctac voor onbepaalde tijd verlengd. Met Ctac als onze IT-implementatiepartner en de HANA-database hebben we een solide fundering gelegd om onze groei te ondersteunen”, concludeert Danny.
 Onderwerp: Digital Business   Bedrijven: Ctac BelgiĆ« NV 
Lees Ook
X