Lees Ook

TJ Morris baseert zijn strategie voor voortdurende expansie op WITRON

OPM lighthouse project in het Verenigd Koninkrijk

TJ Morris baseert zijn strategie voor voortdurende expansie op WITRON
TJ Morris Ltd, met het hoofdkantoor in Liverpool, is één van de snelst groeiende en best gewaardeerde Britse supermarktketens in Europa. Het familiebedrijf exploiteert momenteel 550 winkels onder de merknaam "Home Bargains". Dit aantal loopt naar verwachting binnen een paar jaar op tot 1000. Er komt bijna elke week een winkel bij. TJ Morris heeft een breed aanbod aan levensmiddelen, huishoudproducten en algemene handelswaar. 
In december 2019 heeft het bedrijf besloten om zijn ambitieuze expansiestrategie voort te zetten met hoofdaannemer WITRON Logistik + Informatik GmbH uit Parkstein (Duitsland). Tom en Joe Morris tekenden het contract voor ontwerp en bouw van een 79.000 vierkante meter groot, uiterst dynamisch distributiecentrum in Warrington (in het noordwesten van Engeland). Het bedrijf slaat in het distributiecentrum 12.000 verschillende producten uit het droogwaarassortiment op.  Het systeem gaat volgens planning midden 2023 in bedrijf.
 
De gebroeders Morris zijn het erover eens: "WITRON heeft ons absoluut overtuigd. Zeer efficiënt totaalconcept, beproefde technologie, duidelijk de cultuur van een familiebedrijf:  beloften nakomen, lef om te innoveren, mouwen oprollen, snelle besluitvormingsprocessen, dat zijn allemaal waarden die TJ Morris ook belangrijk vindt. We waren vanaf de allereerste kennismaking met WITRON onder de indruk van deze waarden. De parallellen tussen onze bedrijven en de talloze succesvolle projecten maken WITRON voor ons een vertrouwde levenslange automatiseringspartner."
 
"We zijn er bij WITRON heel trots op dat TJ Morris de indrukwekkende ontwikkeling van het bedrijf en zijn veelbelovende weg naar de toekomst samen met ons voort wil zetten", aldus Jack Kuypers, WITRON’s Vice President voor de verkoopregio Noordwest-Europa.
 
WITRON ontwikkelt als hoofdaannemer de mechanische onderdelen en ook alle IT- en besturingscomponenten. Het distributiecentrum wordt bestuurd door een multifunctioneel warehouse management systeem (WMS). Het distributiecentrum heeft veel "kennis" van de toeleveringsketen en is end-to-end geïntegreerd in het hele logistieke netwerk van TJ Morris, vanaf de leverancier tot aan de transporteur en uiteindelijk de consument. TJ Morris en WITRON werken momenteel aan het toekomstige exploitatieconcept voor het complex. WITRON heeft een breed aanbod aan diensten in zijn portfolio, onder andere op het gebied van onderhoud, reserveonderdelen en bediening van het systeem. Deze worden toegesneden op de behoeften van de klant.
Het mechanische systeem is ontworpen voor het picken van 646.000 dozen per dag. Het systeem plaatst de artikelen foutvrij en op een winkelvriendelijke manier op volgorde in rolcontainers en bakken. WITRON’s zeer dynamische logistieke systemen OPM (Order Picking Machinery) met 32 COMs (Case Order Machines), DPS (Dynamic Picking System) en het semi-automatische CPS (Car Picking System) handelen dit volume af. Een volledig geautomatiseerd verzendbuffer koppelt op slimme wijze order picking los van verzenden. Zo zijn alle verzendeenheden beschikbaar voor laden in het verzendgebied met stapelkranen via heavy-duty routes. "Just in time" gesorteerd op route en winkel, in de optimale laadvolgorde en rekening houdend met het ruimtegebruik.
 
"Het distributiecentrum wordt door de modernste technologie, de ergonomisch en economisch uitgekiende processen en zijn omvang (meer dan 470.000 pallet-, tray- en bakken-locaties, meer dan 100 stapelkranen en een transportbandsysteem van meer dan 15 km) waarschijnlijk het modernste centrum van Engeland in zijn soort. Bijna 95% van de gehele capaciteit wordt volledig automatisch of semi-automatisch verwerkt. De resterende 5% wordt handmatig afgehandeld. Met een hoogte van 38 meter is het complex niet alleen functioneel, maar oogt het ook indrukwekkend", aldus Duncan Pointon, WITRON Sales Manager in het VK. "Dit is de eerste keer dat WITRON's OPM-technologie wordt toegepast in het Verenigd Koninkrijk."
 
OPM wordt beschouwd als het succesvolste volledig automatische picksysteem voor supermarkten ter wereld. Marktleiders in Europa en Noord-Amerika vertrouwen al vele jaren op de gepatenteerde WITRON-technologie die ze universeel en multifunctioneel kunnen inzetten voor alle distributiekanalen (winkels/online), voor alle productsoorten (levensmiddelen, near-food en non-food) en voor elk temperatuurbereik.
 
WITRON heeft tot nu toe bijna 1200 COM-machines verkocht en meer dan 70 projecten uitgevoerd met deze technologie. De systemen hebben samen meer dan 6 miljard dozen op pallets en rolcontainers gestapeld in droogwaar-, verswaar- en vrieswaar-zones. Het bedrijf krijgt gemiddeld vier vervolgopdrachten van alle OPM-klanten.
 
TJ Morris biedt momenteel werk aan ongeveer 30.000 medewerkers. De omzet bedroeg in 2018 meer dan 2,5 miljard euro.
 Onderwerp: Warehouse Management   Bedrijven: Witron Engineering 
Lees Ook
X