Lees Ook

Coldstore: waar elke vierkante meter telt

Coldstore: waar elke vierkante meter telt
Het werken in een coldstore magazijn is uitdagend: voor mens en machine. Juist daarom biedt automatisering in deze omgeving uitkomst. Lalesse is een van de specialisten op het gebied van automatische coldstore magazijnen. Joop Uijlen, Business Development Manager bij Lalesse: “Alles in het magazijn moet voorbereid zijn op presteren in extreme vrieskou. Dat vraagt om een combinatie van de juiste geautomatiseerde technieken en doordacht handelen van de mens.”

Om tot een ultiem coldstore magazijn te komen gooit Lalesse meer dan 25 jaar ervaring in de strijd. Door de juiste technieken en producten te combineren ontwikkelt de warehousespecialist klant specifieke oplossingen. “Het is van groot belang de juiste materialen in te zetten. Zo mogen het besturingssysteem en de sensoren niet bevriezen. Onze producten, waaronder de automatische magazijnkranen en conveyors, zijn zo gemaakt dat deze ook in vrieskou optimaal functioneren”, vervolgt Uijlen.

Kostbare ruimte

Juist die vrieskou maakt het extra belangrijk om de ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten. “Je kunt je voorstellen dat het een flinke energie- en kosten investering vraagt om een magazijn continu te koelen tot minus 30 graden. Daarom wil je de beschikbare ruimte zo goed mogelijkheid benutten. Onze engineers kijken samen met de klant naar de opslagbehoefte en ontwerpen een efficiënte oplossing.”
Daarbij worden verschillende technieken en producten gecombineerd tot een unieke magazijnoplossing. Uijlen: “Een hoogbouw smalle gangen magazijn met één of meerdere Lalesse magazijnkranen bijvoorbeeld. Eventueel aangevuld met verrijdbare stellingen die het vloeroppervlak maximaal benutten waarin afwijkende pallets opgeslagen kunnen worden.”

Weten wat je doet

De juiste apparatuur en warme, beschermende kleding is de eerste stap. Maar specifieke kennis en ervaring om te werken in een coldstore is daarnaast onmisbaar.  Dat begint volgens Uijlen al bij de bouw. “Op een gegeven moment gaat de vriezer aan en dat zorgt voor diverse effecten. Zo zetten sommige materialen uit en zullen andere juist krimpen. Daar houden de engineers in het ontwerp al rekening mee.”
Één rondje lopen door de vrieskou valt misschien nog mee, maar een aaneengesloten periode werken in een vrieshuis is een ander verhaal. De tijdsplanning en regels voor het werken zijn daarom strikt. Uijlen vervolgt: “Zodra de kou echt in de kleding trekt dan moet je eruit om niet onderkoeld te raken. Onze specialistische onderhoudsmonteurs zijn erin getraind om hier rekening mee te houden. Hun ervaring in coldstore is essentieel.”

Grolleman Coldstore koos voor geautomatiseerde oplossing

Een van de locaties waar Lalesse recent een vriesmagazijn realiseerde is Grolleman Coldstore in Apeldoorn. De logistiek dienstverlener verzorgt het verpakken, koelen, invriezen en opslaan van vleesproducenten en -verwerkers. In 2019 werd het vrieshuis uitgebreid met een hoogbouwmagazijn met door Lalesse geproduceerde stellingen en acht rechtrijdende palletkranen. Een jaar eerder werd het magazijn al uitgerust met een aanbouw met verrijdbare stellingen.
Peter Kieftenbelt, technisch bedrijfsleider bij Grolleman, vertelt: “De oplossing is zo ingericht dat zeer hoge rotatie mogelijk is. Hiermee kunnen we naadloos aansluiten bij de wensen van onze klanten. Dankzij de nieuwe inrichting die we samen met Lalesse ontwikkelden maken we beter gebruik van de ruimte en hebben we onze invriescapaciteit flink kunnen verhogen.”
 Onderwerp: Warehouse Management   Bedrijven: AM Logistic Solutions GmbH 
Lees Ook
X