Toeleveringsketens hebben in 2021 dramatische veranderingen ondergaan als gevolg van uitdagingen veroorzaakt door COVID-19. Toch waren sommige van die veranderingen niets nieuws. Verschuivende trends van value chains transformeren al jaren supply chains. Deze pandemie heeft deze veranderingen alleen maar versneld omdat toeleveringsketens zich moesten aanpassen. Laten we eens kijken hoe deze trends in 2022 zijn geactualiseerd in supply chain management.
Vermindering van wereldwijde handelsintensiteit
Het belang van China in de wereldhandel staat buiten kijf. In alle goederenproducerende wereldwijde value chains speelt China een steeds grotere rol, waardoor Chinese
vertaaldiensten in Antwerpen alsmaar belangrijker worden. Deze te grote afhankelijkheid van de wereld van China werd duidelijk tijdens de pandemie. Azië speelt al zo lang de rol van 's werelds fabrikant. Dit leidde ertoe dat China expertise, een geschoold personeelsbestand en capabele productielijnen vergaarde. Als gevolg hiervan is het verder gegaan dan het assembleren van tussenproducten tot eindproducten.
China heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in R&D. Het doel was om minder afhankelijk te worden van geïmporteerde goederen en hightechproducten te maken die nu op de binnenlandse markt kunnen worden verkocht. Door de zelfredzaamheid van China is de hoeveelheid inputs die wereldwijd wordt verhandeld, afgenomen. Dit betekent echter niet dat de globalisering voorbij is. Ondanks de afname van gefabriceerde goederen, is er een toename van verhandelde diensten, geholpen door digitale technologieën.