Lees Ook

Navigeren in een vat vol uitdagingen

Visie van Benny Smets (Ninatrans en Febetra) op toekomst van wegvervoer

Navigeren in een vat vol uitdagingen
We moeten er geen doekjes om winden: de transportsector heeft het vandaag niet makkelijk om het hoofd boven water te houden. Denken we maar aan de stijgende brandstofprijzen, de congestie op de wegen en de hete adem van de groene regelgeving in de nek. Toch gelooft Benny Smets, CEO van Ninatrans en voorzitter van Febetra, in de toekomst van de sector.

“Een ‘fast lane’ vol zekerheden en onzekerheden”, zo vatte Benny Smets de toekomst van het Belgische en Europese wegtransport samen tijdens de Supply Chain Professional Reunion van Pics. Als CEO van Ninatrans heeft hij al heel wat watertjes doorzwommen. Sinds 1992 runt hij het bedrijf met hoofdkantoor nabij Leuven samen met zijn zus Nina. Toen zij enkele jaren geleden een stap opzij zette om het rustiger aan te doen, besloot Benny Smets samen met zijn managementteam de toekomstige uitdagingen aan te gaan via een management buy-in. “Dat sloot meteen de deur voor mijn kinderen om aan het roer te komen staan”, vertelt hij. “Een berekende keuze, want ik ben ervan overtuigd dat het niet automatisch meer de beste keuze is om de fakkel aan je kinderen door te geven. Zelf zijn zij ook blij dat ze nu de carrière mogen kiezen die het best bij hen past.”

Een belangrijke sprong voorwaarts was de overname in 2022 van het transportbedrijf Transmet, opgericht door de broer van Benny Smets’ grootvader. Die overname heeft ervoor gezorgd dat Ninatrans nu over een vloot van driehonderd eigen trucks beschikt en vestigingen heeft in Nederland, Duitsland, de Tsjechische Republiek en Slovakije. Het bedrijf vervoert goederen voor diverse sectoren, maar de belangrijkste focus is transport van en naar Europese luchthavens. Met die basis als uitgangspunt wil Ninatrans zijn verdere expansie naar Zuid- en Noord-Europa nu verder vormgeven. 
Lees Ook
X