Lees Ook

Naar een future proof productieproces

Prof. Johannes Cottyn pleit voor smart production

Naar een future proof productieproces
Het gebruik van data speelt vandaag al een grote rol in de productieprocessen van bedrijven uit allerlei industrieën. Data vormen de grondstof voor nieuwe inzichten, onder andere in potentiële efficiëntiewinst. Om tot die inzichten te komen, investeren bedrijven in mensen en middelen. Maar wat als alles in real time gebeurt? Dan spreken we van smart production.
 
Data aanwenden om productiefactoren te coördineren en productieprocessen te optimaliseren, zowel voor de output als voor de medewerkers, dat is waar het bij ‘smart production’ om draait. Professor Johannes Cottyn, core lab manager bij Flanders Make en associate professor Automation aan de Universiteit Gent Campus Kortrijk, gaat dieper in op wat ‘smart scheduling’ kan betekenen voor productieprocessen en hoe we de toekomst ervan moeten inschatten. “We noemen een productieproces ‘smart’ als het gebruik maakt van data en technologie in de besluitvorming”, weet hij.
 
Heel wat productieprocessen werken vandaag al met spreadsheets om naar een zo efficiënt mogelijke planning te streven, met een optimaal gebruik van personeel, grondstoffen, ruimte, enzovoort. Daarvoor gebruiken bedrijven productiedata, die moeten aantonen waar de inefficiënties en manco’s zich bevinden. Toch blijft het gebruik van data hier relatief beperkt. De toepassingen zijn eerder statisch.
Lees Ook
X