• actualkey: donderdag
  • currentnieuwsbrief: 83649
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
SigmaCert en BMWT-Keur erkennen elkaars veiligheidscertificatie

SigmaCert en BMWT-Keur erkennen elkaars veiligheidscertificatie

BMWT-Keur is een bekend begrip in Nederland. Jaarlijks krijgen meer dan 280.000 machines er een periodieke veiligheidskeuring volgens BMWT-Keur. In 2011 creëerde Sigma, naar analogie met de BWMT-Keur, het Belgische veiligheidslabel SigmaCert voor zowel heftrucks (machines goederenbehandeling) als voor de bouwmachines (burgerlijke bouwkunde/bouw) en betonpompen.
Omdat SigmaCert en de BMWT-keur op dezelfde manier zijn opgebouwd en omdat een extra periodieke veiligheidskeuring voor inzet in een ander land niet bijdraagt tot meer veiligheid, zijn SigmaCert en BMWT-Keur overeengekomen elkaars keuringen van werkmaterieel wederzijds te erkennen. Die erkenning gaat in op 1 februari 2018.
 
Dankzij die wederzijdse erkenning hoeft een machine die in Nederland onder BMWT-Keur is gekeurd, bij inzet in België niet opnieuw te worden gekeurd en vice versa. Bedrijven die een machine afwisselend in België en Nederland inzetten, worden op die manier verlost van onnodige (extra) kosten en tijdverlies van een keuring. De wederzijdse erkenning heeft betrekking op die machines die onder beide kwaliteitssystemen worden gekeurd. Het gaat dan om heftrucks, tractiebatterijen en -laders, graafmachines, wielladers, verreikers en betonpompen. 
X