• actualkey: dinsdag
  • currentnieuwsbrief: 97261
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
VIL ontwikkelt concept voor slimme stadslogistiek

VIL ontwikkelt concept voor slimme stadslogistiek

In samenwerking met 22 bedrijven en 4 steden gaat VIL in het project R!sult (Responsive Sustainable Urban Logistics) op zoek naar een geïntegreerde logistieke oplossing voor stadsbeleveringen. Bedoeling is tot een model te komen voor zowel duurzame als economische stadslogistiek, dat gunstig is voor alle stakeholders (producent, stad, logistiek dienstverlener, handelaar en burger). 
Het gebruik van de juiste vervoersmiddelen en de optimale combinaties ervan zijn voor dit project cruciaal. Daarbij wordt gekeken naar de capaciteit per modus, optimale routes, stockage en cross-dock capaciteit en de impact op kosten en milieu.
Uiteindelijk moet een multi-inzetbaar generiek logistiek concept worden bekomen om optimaal aan stadsbelevering te doen. Dat concept kunnen bedrijven dan toepassen om hun operaties te optimaliseren terwijl steden het kunnen gebruiken als ondersteuning bij hun beleidsvorming.
 
De opgebouwde kennis, het model en de roadmap bieden de mogelijkheid om supply chains te optimaliseren en vernieuwende diensten uit te bouwen op het vlak van stadslogistiek. Daarnaast is het de bedoeling samen met de deelnemende partijen een aantal pilootprojecten op kleine schaal uit te proberen.
 
Deelnemers aan het project zijn: Stad Antwerpen, ASX-Ibeco, BD Myshopi, Beedrop, BME, Colruyt, Geosquare, DHL International, Etheclo, Futurelab (Bpost), Stad Gent, GLS, Goodman, Stad Mechelen, Montea, OOVelo (Fietskoerier De Nil), PostNL, Proximus, Stad Sint-Niklaas, Smartship, Stint Urban Mobility, Tengu, Trimble, WDP, Weerts Supply Chain en Zetes.
Foto: De deelnemers tijdens de kick-off van het VIL-project R!sult
X