• actualkey: donderdag
  • currentnieuwsbrief: 111401
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
Picnic bouwt gerobotiseerd fulfilment center

Picnic bouwt gerobotiseerd fulfilment center

De Nederlandse online supermarkt Picnic gaat in Utrecht een geautomatiseerd distributiecentrum oprichten. Dat is naar eigen zeggen de manier om de infrastructuur, die al volledig uit elektrische bestelwagens bestaat, ook op het niveau van het dc duurzamer te maken.

Het nieuwe dc beslaat 42.000m² en is momenteel al gebouwd. Enkel de inrichting, die Picnic volledig zelf wil leiden, moet nog worden aangepakt. Het dc moet over twee jaar operationeel zijn en het is de bedoeling dat het dan wekelijks 150.000 gezinnen van boodschappen voorziet.

Het ultramoderne fulfilment center wordt opgedeeld in drie temperatuurzones en biedt onderdak aan ruim 200.000 kratten met producten. Het dc bevat honderd volledig geautomatiseerde sorteer-, inpak- en distributiemachines, die speciaal zijn ontwikkeld. Zo zullen er shuttles rondrijden die de producten naar de medewerkers brengen. Die medewerkers hoeven dan enkel nog de juiste producten uit de voorraadkratten te halen en in het krat van de klant te leggen. Primeur voor Europa is dat ook in de diepvriescel shuttles zullen worden ingezet. Op die manier kan de medewerker in een ruimte van 2°C blijven werken.

Het fulfilment center zal werk bieden aan duizend nieuwe medewerkers. Voorlopig blijven de overige zeven dc’s van Picnic operationeel. Die zijn volgens de online retailer nodig om uit te breiden naar meer locaties in Nederland. Wel wil Picnic op termijn nog meer gerobotiseerde centra oprichten. 

Voor het fulfilment center in Utrecht kan Picnic op 250 miljoen euro financiering rekenen. Dat bedrag is afkomstig van dezelfde vier families die in 2017 ook al 100 miljoen euro in de onderneming investeerden. Ook ABN Amro zit met 50 miljoen euro, in de vorm van een lening, in het project.
X