• actualkey: donderdag
  • currentnieuwsbrief: 116496
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
Taskforce ondersteunt logistiek tijdens Coronacrisis

Taskforce ondersteunt logistiek tijdens Coronacrisis

Vandaag, donderdag 2 april, komt voor het eerst de Logistics Resilience Task Force samen. Die taskforce werd in het leven geroepen door de Vlaamse overheid in het kader van de COVID-19-crisis. In de taskforce zal overleg worden gepleegd over de logistieke ketens die nu door de crisis onder druk staan. Alle belangrijke stakeholders van de cruciale sectoren en transportmodi nemen samen met de kabinetten Peeters en Crevits aan deze taskforce deel. VIL werd daarbij aangesteld om de taskforce te faciliteren en coördineren en alle partners uit de sector samen te brengen.
Logistieke bedrijven staan sinds enkele weken sterk onder druk. Naast de cruciale bevoorrading van voeding, medicijnen en medisch hulpmaterieel, zijn mensen meer aangewezen op leveringen aan huis, zowel voor essentiële als niet-essentiële aankopen. Hamstergedrag zorgt voor onvoorspelbare en extreme vraagpieken. Dat terwijl logistieke bedrijven kampen met een steeds groter personeelstekort door ziekte. 

“De huidige maatregelen hebben een aanzienlijke impact op onze bedrijven. Maar de bevoorrading van de essentiële sectoren mag niet in het gedrang komen. Deze taskforce zal alle logistieke initiatieven in kaart brengen, onderling afstemmen en promoten zodat we vooruit kunnen. We mogen niet stilstaan”, aldus Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. 

De Logistics Resilience Task Force zal de noden van de hele toeleveringsketen in kaart brengen en initiatieven oplijsten om vraag en aanbod te matchen. Bovendien zal de taskforce adviezen voor de logistieke sector uitwerken. Zo is het erg belangrijk dat ook in de logistiek contactloos kan worden gewerkt, zodat het virus zich niet via die transporten verder kan verspreiden. Daarover zijn duidelijke richtlijnen nodig, die zullen worden geformuleerd. 

De taskforce legt de focus voorlopig op de logistiek in drie sectoren die op korte termijn essentieel zijn in deze crisis, namelijk de voeding, de zorgsector (zowel voor de levering van medicijnen als van medisch materieel) en (online) retail. Alle transportmodi zullen hier bovendien bij betrokken worden. 

Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits: “De logistieke sector staat momenteel onder druk. Met de taskforce willen we logistieke bedrijven steun en adviezen bieden om zoveel mogelijk aan de slag te kunnen blijven. Het is belangrijk dat deze sector goed kan blijven functioneren, zodat essentiële sectoren 

niet zonder bevoorrading vallen. Blijven werken is hier noodzakelijk, natuurlijk steeds in de meest veilige en beschermde omstandigheden.
X