• actualkey: dinsdag
  • currentnieuwsbrief: 125321
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
GLS test nieuwe oplossingen voor ‘city logistics’ in Brussel

GLS test nieuwe oplossingen voor ‘city logistics’ in Brussel

In het kader van zijn duurzaamheidsprogramma ThinkGreen streeft de GLS Group naar de elektrificatie van zijn voertuigenpark. Daarvoor worden over heel Europa voortdurend nieuwe modellen op hun praktische inzetbaarheid getest en kan elke GLS-vestiging de testresultaten van alle testlanden raadplegen. Momenteel gebruikt de koerierdienst een hele waaier van modellen van e-bikes, e-scooters en e-vans en ook de eerste elektrische vrachtwagens, voertuigen op gas en LZV-vrachtwagencombinaties. Sinds februari test GLS de mini-eVan van het merk Musoshi in het centrum van Brussel.

Het model Bonzai-cargo van Musoshi heeft een autonomie tot 155 kilometer en een laadcapaciteit van 400 kilogram of 1,5m3. Ondanks een relatief groot laadvolume heeft de Bonzai-driewieler een grote wendbaarheid en kan de wagen vlot haaks worden geparkeerd. Dat is handig in het centrum van Brussel met zijn vele verkeersarme zones en weinig parkeerplaatsen. Dankzij de vrij hoge autonomie kan de Bonzai probleemloos een volledige dag doorgaan.

De mini-eVan begint zijn bestelronde in het GLS-hoofkantoor in Drogenbos waar hij ’s nachts wordt opgeladen. ’s Ochtends worden de pakketten met een shuttle vanuit de 30 km verder gelegen vestiging in Nijvel in Drogenbos aangeleverd.
“Tot dusver waren er op de markt nog niet veel elektrische bestelwagens beschikbaar die aan onze eisen voldeden”, klinkt het bij GLS Belux. Daarbij vormden de beperkte autonomie of oplaadcapaciteit van dergelijke voertuigen vaak een struikelblok. “Bovendien moet het elektrisch voertuig aan strenge veiligheidseisen voldoen: het moet uitgerust zijn met veiligheidssystemen voor zowel bestuurder als lading. De Bonzai-cargo is voorzien van een sterk chassis, veiligheidsriemen, zijdelingse deurbeveiligingen en goede remsystemen. Het voertuig biedt een vlotte toegang tot de lading, die veilig in een afsluitbare laadruimte zit opgeslagen.”

Welk elektrisch voertuig GLS op welke bestelronde zal inzetten, hangt af van de kenmerken van de leveringszone: de afstand tot het GLS-depot, het wegennet in de betreffende zone, beperkende verkeersmaatregelen in de zone, het volume van de pakketten, de lengte van de bestelronde en de mogelijkheid om tijdens de bestelronde pakketten in een microdepot of een ParcelShop op te halen.

De test met de mini-eVan van Musoshi loopt over enkele maanden. Daarna volgt een test met een groter model uit het gamma. Liggen de resultaten in de lijn van de verwachtingen, dan zal GLS Belgium de voertuigen ook op regelmatige basis in zijn voertuigenpark gaan inzetten.
X