• actualkey: dinsdag
  • currentnieuwsbrief: 132158
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
VIL biedt app met gezichtsherkenning voor toegangscontrole op logistieke sites

VIL biedt app met gezichtsherkenning voor toegangscontrole op logistieke sites

Om chauffeurs toegang te verschaffen tot een terrein hanteert elk bedrijf eigen regels, badgesystemen en veiligheidspassen. De manuele controles leiden vaak tot lange wachttijden en ook mogelijke fraude. Met Smart Driver Pass (SDP) biedt VIL een breed inzetbare, volledig digitale en fraudevrije oplossing voor toegangscontrole op logistieke sites. De app hanteert 3D-gezichtherkenning en vormt volgens VIL een ideale basis voor integratie met andere systemen.
 
De SDP-oplossing bestaat uit een smartphone-applicatie die gekoppeld is aan een backend platform – de SDP Portal – en bevat informatie over chauffeurs, voertuigen, transportopdrachten en opdrachtgevers. “Het is een laagdrempelig alternatief dat niet alleen een oplossing biedt voor kleinere laad- en losplaatsen, maar ook de efficiëntie en veiligheid op grotere bedrijfssites kan verhogen. Het SDP-platform vormt ook een ideale basis voor andere innovaties”, klinkt het bij VIL.
 
Voor de SDP is gekozen voor een volledig contactloze en zo sluitend mogelijke identificatie door gebruik te maken van 3D live gezichtsherkenning via de smartphone waarop de SDP-app actief is. Klassieke gezichtsherkenning berust op een 2D-model. De SDP-app voegt daar een levendigheidstest aan toe en vraagt de gebruikers hun hoofd te bewegen om er zeker van te zijn dat er zich een echte persoon voor de camera bevindt.
 
De Smart Driver Pass-app werd in de praktijk op vier verschillende locaties getest. Bij alle partijen bleek de efficiëntie van het aanmeldingsproces te verbeteren door de mogelijkheid om vooraf informatie te delen tussen de chauffeur/vervoerder en de bedrijfssite.
 
De meeste sites maken gebruik van een lokale database met beperkte en soms verouderde gegevens van de chauffeurs. Waardevol aan SDP is dat het systeem kan connecteren met een meer uitgebreide (Europese) database waarin meer chauffeurs zijn opgenomen en waarin meer data aanwezig zijn.
Voor bedrijfssites zonder automatisering zou het SDP Portal een nuttig instrument zijn om de geplande bewegingen naar de site op te volgen. Het portaal geeft inzicht in welke vrachtwagen (met info van de vervoerder, de chauffeur, het geplande tijdstip en eventueel extra documenten) zich op de site zal aanmelden. Met die informatie kan men anticiperen op piekmomenten en de laad- en losactiviteiten beter inplannen. Daarnaast geeft SDP een overzicht van de aanwezigheid van de chauffeurs en de trucks op de site.
 
VIL benadrukt dat de meerwaarde van SDP moet worden gezien als een ‘platform’ met integratiemogelijkheden met andere systemen, maar dat ook als backend kan worden gebruikt voor het identificeren van chauffeurs in andere applicaties.
 
Deelnemers aan het project zijn: Alfapass, Aperam Stainless Belgium, Atlas Copco Airpower, Barry Callebaut, Brussels Airport Company, D&D Solutions, Distrilog, DP World Antwerp Holding, Fluvius, North Sea Port Flanders, Peripass, Port of Antwerp en Zetes.
Het project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen.
 
Foto: Tumisu voor Pixabay
X