• actualkey: dinsdag
  • currentnieuwsbrief: 139063
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
Phi Data en Belintra optimaliseren voorraadbeheer in ziekenhuizen

Phi Data en Belintra optimaliseren voorraadbeheer in ziekenhuizen

IT-integrator Phi Data slaat de handen in elkaar met Belintra, een leverancier van oplossingen voor de gezondheidszorg met hoofdzetel in België en filialen in Zwitserland en de VS. Samen willen beide partners het herbevoorradingsproces in de voorraadruimtes van ziekenhuisafdelingen grondig verbeteren. Met een geautomatiseerd Kanban-systeem (leeg/vol) helpen beide bedrijven ziekenhuizen om het voorraadbeheer efficiënter in te richten. Dat maakt de kans op fouten verwaarloosbaar en levert heel wat tijdswinst op.
 
De Belintra OptiScanBan-oplossing die Phi Data naar de markt brengt, is gebaseerd op het Kanban-systeem dat vaak wordt gebruikt voor het inventariseren van de voorraad op bepaalde afdelingen: waarvan is er nog voldoende en wat moet worden bijbesteld? Door de Kanban-statuskaartjes in de ene of de andere richting om te draaien, geeft men de status (leeg/vol) van elk product aan. “Zonder automatisering moet een verpleegkundige of andere ziekenhuismedewerker manueel de statuskaartjes verplaatsen of versteken, waarbij er al eens een kaartje op de grond terechtkomt. Daarna moet een logistiek medewerker langskomen om de bij te vullen goederen manueel te scannen”, klinkt het. “Met deze oplossing wordt de status van elk product in elke voorraadruimte automatisch geregistreerd en in real time verwerkt.”
 
Het Belintra OptiScanBan-systeem bestaat uit digitaal leesbare OptiScanBan-etikethouders op de bakken of schappen en een of meerdere camera’s met een bereik van 360° in dezelfde voorraadruimte. De camera’s lezen de status van de OptiScanBan-etikethouders en worden via een Power over Ethernet-verbinding (PoE) met het netwerk verbonden. De OptiScanBan-software analyseert de snapshots die de camera’s maken, herkent de status van elk artikel door de kleurcode en registreert de actuele status in de database (groen is voorradig, rood betekent bij te vullen). Daarnaast zorgt Phi Data met behulp van zijn IDhospitalsupply-software voor een naadloze koppeling van die gegevens met het ERP- of ander beheersysteem van het ziekenhuis voor verdere verwerking.
 
Deze oplossing voor voorraadbeheer moet het inventariseren van de voorraden in zorginstellingen een stuk efficiënter maken. Bovendien garanderen Phi Data en Belintra dat de investering in minder dan twee jaar wordt terugverdiend.

Foto: Phi Data / Belintra
X