• actualkey: dinsdag
  • currentnieuwsbrief: 139831
  • currentteamplate: Dagelijkse 87
Deltaray vernieuwt 3D X-ray-scantechnologie voor kwaliteitscontroles aan productiesnelheid

Deltaray vernieuwt 3D X-ray-scantechnologie voor kwaliteitscontroles aan productiesnelheid

Deltaray, de Limburgse ontwikkelaar van de 3D x-ray-scantechnologie 3DAX voor supersnelle kwaliteitscontroles, stelt de derde generatie van zijn ∆x100-systeem voor. De nieuwe machine is het resultaat van een partnership met Comate. Samen met dat Leuvense design- en engineeringbedrijf kon Deltaray de fysieke voetafdruk van de machine met 60% verkleinen en een nieuwe techniek ontwikkelen voor het volautomatisch laden van kritische onderdelen voor inspectie, wat een aanzienlijke efficiëntiewinst moet opleveren. Volgens de ontwikkelaars betreft het een nieuwe doorbraak voor ‘zero defect manufacturers’ in de medische wereld en automobiel- en 3D-printingindustrie, die door de veeleisende kwaliteitscontroles hun winsten zien slinken.

In 2020 lanceerde Deltaray, met ondersteuning van Universiteit Antwerpen en Imec.istart, met 3DAX een AI-scantechnologie die fabrikanten van kritische onderdelen toelaat alle onderdelen op of naast de productielijn sneller te controleren. Op die manier werden kwaliteitscontroles mogelijk gemaakt aan productiesnelheid.
Ondertussen bleef Deltaray de oplossing – die 3D-technologie met röntgenstralen combineert om een gedetailleerd 3D-beeld te genereren van zowel de binnen- als buitenkant van het onderdeel – door ontwikkelen. Het ∆x100-systeem is inmiddels aan zijn derde generatie toe. “Het verschil met de eerste generatie is dag en nacht”, vertelt Dirk Hamelinck, CEO van Deltaray. “Met een oppervlakte van 3,2m2 is de fysieke voetafdruk van het toestel maar liefst 60% kleiner. Ook herontwikkelden we de techniek voor de gerobotiseerde manipulatie van de onderdelen. Een robot plukt de onderdelen autonoom van de productieband voor een volautomatische inspectie zonder menselijke tussenkomst.”
 
De inspectieresultaten worden direct doorgegeven aan het MIS-systeem van de klant voor een online ‘quality trail’ van alle geïnspecteerde producten. Die data komen in een pool terecht voor analyses en een backloop naar productie. Op die manier helpt de oplossing bij de digitalisering van fabrieken en de opstap naar Industry 4.0. Het ∆x100-systeem is ontworpen voor intensief gebruik op de werkvloer, wat zich vertaalt in de robuustheid van het toestel, beperkte onderhoudsinterventies en de eenvoud van de gebruikersinterface HMI. Elk systeem wordt geleverd met een keuringsverslag door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en een CE-certificaat.
 
Deltaray ontwikkelde de derde generatie in partnership met Comate. Dat Leuvense design- en engineeringbedrijf zet zich als R&D-centrum in voor andere ondernemingen en trok vorig jaar nog Marc Coucke als investeerder aan.

Foto: Deltaray / Comate
X